Pyszne mięsko w sosie to zawsze udany obiad. Takie w sosie z pieczarkami robię rzadko, bo mąż nie lubi ani grzybów ani pieczarek, ale robię na obiad też to, na co ja mam ochotę 😁
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 3-4 suszone grzyby
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- woda
- sól, pieprz
- mąka do oprószenia
- smalec lub olej do smażenia
- przyprawa do gyrosa
- śmietanka 30%
- ewentualnie koperek
Sposób przygotowania:
1. Mięso przygotować dzień wcześniej. Umyć, pokroić w plastry, obsypać przyprawą do gyrosa. Miskę z mięsem przykryć i schłodzić w lodówce przez całą noc.
2. Następnego dnia każdy kawałek mięsa oprószyć mąką, zarumienić na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć jeszcze chwilę, po czym dodać wody tyle, by przykryła mięso. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, suszone grzyby i gotować na małym ogniu.
3. Pod koniec duszenia wlać 1/4 szklanki śmietanki 30%. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Pychotka, bardzo lubię :D
OdpowiedzUsuń