Pyszny, aromatyczny, kruchutki schab duszony w cebuli. Powstały sos można zagęścić mąką, ale ja akurat tego sosu nie zagęszczam.
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 2-3 cebule
- 1 szklanka wody lub dowolnego bulionu
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- mąka do oprószenia mięsa
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso lekko rozpić, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu z obu stron.
2. W międzyczasie cebule obrać i pokroić w grubsze półplastry. Dodać do obsmażonego mięsa i smażyć, aż cebula się dobrze zrumieni, a nawet lekko przypali. Taka cebulka nada jeszcze lepszego smaku.
3. Wlać wodę lub bulion, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!