Nietypowy dodatek jakim są ziemniaki w tym serniku dodaje mu wspaniałej wilgoci. Wypróbujcie sami, sernik wyszedł rewelacyjny.
Składniki (blaszka 24x24cm):
- 1 kg dobrego sera wiaderkowego dobrej jakości lub twarogu (zmielonego 2 razy)
- 6 jajek
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 250 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- olejek waniliowy
- rodzynki i skórka pomarańczowa (w sumie 100 g)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Następnie odsączyć.
3. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puch. Dodać ser i zmiksować na gładko. Dodać rozdrobnione ziemniaki, potem masło, olejek i budyń. Wymieszać do połączenia składników.
4. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka delikatnie wymieszać s masą serową. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, lekko zamieszać.
5. Ciasto przelać do blaszki, piec w nagrzanym do 180* C piekarniku przez 50-60 minut. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki na 15 minut, potem całkiem je otworzyć na 30 minut i tak wystudzić sernik. Potem już można go wyjąć z piekarnika.
Smacznego!!!
Źródło: kuchniamagdy.pl
Mniam mniam jaki apetyczny 👍😍
OdpowiedzUsuńPowiedziałabym nawet, że bardzo :-)
UsuńPrzedstawiony sernik wspaniale się prezentuje i napewno pysznie smakuje .Jest dosc wysoki bez sladu opadnięcia. Slyszakam ze robi się serniki z dodatkiem ugotowanych ziemniakow ale nigdy nie probowalam i nie robilam.
OdpowiedzUsuń