Pyszne kruche ciasto pieczone z masą makową i jabłkami. Świetne na zbliżające się Święta. Przepis ze zbiorów mojej mamy.
Składniki (blaszka 20x32cm):
Kruche ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 1 kostka masła
- 50 g smalcu
- 1/2 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Mak:
- 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
- 3 białka
- 3 łyżki bułki tartej
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- masło do obsmażenia
- cukier wedle uznania
Sposób przygotowania:
1. Zrobić kruche ciasto: zimne tłuszcze posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Podzielić na 3 części, schłodzić.
2. Masę makową wymieszać z bułką tartą, ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową.
3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondlu roztopić masło, dodać jabłka i smażyć do odparowania nadmiaru soku. Można posłodzić, ale nie jest to konieczne.
4. Ciasto wyłoży warstwami do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia: rozwałkowane kruche ciasto, masa makowa, rozwałkowane kruche ciasto, jabłka, ostatnie rozwałkowane kruche ciasto. Ciasto nakłuć wykałaczką. Piec w 180*C przez 50-60 minut - do zrumienienia się wierzchu.
5. Po upieczeniu i wystudzeniu można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Pychotka, moja mama często robi :D
OdpowiedzUsuńMamy wiedzą co dobre. Mojej niestety już nie ma na tym świecie...
UsuńBędę robić, dziękuję za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńPolecam Basiu. Wesołych Świąt!
Usuńa na jaki rozmiar blaszki to ciasto najlepiej?
OdpowiedzUsuńPiszę przy składnikach, 20x32 cm
Usuń