Strony

12 grudnia 2023

Kruchy makowiec z jabłkami

 Pyszne kruche ciasto pieczone z masą makową i jabłkami. Świetne na zbliżające się Święta. Przepis ze zbiorów mojej mamy.

Składniki (blaszka 20x32cm):

Kruche ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 50 g smalcu
  • 1/2 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Mak:

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
  • 3 białka 
  • 3 łyżki bułki tartej

Jabłka:

  • 1 kg jabłek
  • masło do obsmażenia
  • cukier wedle uznania

Sposób przygotowania:

1. Zrobić kruche ciasto: zimne tłuszcze posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Podzielić na 3 części, schłodzić. 

2. Masę makową wymieszać z bułką tartą, ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową. 

3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondlu roztopić masło, dodać jabłka i smażyć do odparowania nadmiaru soku. Można posłodzić, ale nie jest to konieczne. 

4. Ciasto wyłoży warstwami do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia: rozwałkowane kruche ciasto, masa makowa, rozwałkowane kruche ciasto, jabłka, ostatnie rozwałkowane kruche ciasto. Ciasto nakłuć wykałaczką. Piec w 180*C przez 50-60 minut - do zrumienienia się wierzchu. 

5. Po upieczeniu i wystudzeniu można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!