Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to ta po węgiersku również powinna wam posmakować. A nawet bardziej. Ta wersja jest wzbogacona o inne warzywa, dzięki czemu jest jeszcze bardziej pożywna.
Składniki:
- 1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś
- 1 duża cebula
- 2 papryki - u mnie czerwona i żółta
- 300 g pieczarek
- 3 kiełbaski śląskie
- koncentrat pomidorowy do smaku
- słodka i ostra mielona papryka
- majeranek
- 1/2 łyżeczka kminku
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Fasolę zalać wodą, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Potem wodę wylać, wlać świeżą, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i gotować do miękkości.
2. W międzyczasie kiełbasę i pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę i paprykę w kostkę. Na patelni zarumienić kiełbasę, potem dodać cebulę, następnie pieczarki i paprykę. Całość smażyć jeszcze chwilę. Dodać do gotującej się fasoli. W razie potrzeby uzupełnić wodę, dodać mieloną ostrą i słodką paprykę, kminek, koncentrat pomidorowy i gotować ok 10 minut. Na koniec dodać majeranek oraz pieprz i ewentualnie jeszcze sól.
Smacznego!!!
Inspiracja: wiesia_gotuje, Instagram
Tego dania akurat nie lubię.
OdpowiedzUsuń