Dziś kasza z mięsem dwa w jednym ;-) Do takiego dania świetnie pasuje sos pieczarkowy lub grzybowy.
Składniki:
- 700 g mięsa wieprzowego mielonego (u mnie łopatka)
- 1 cebula
- 100 g kaszy gryczanej palonej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 suszone grzybki (wcześniej namoczone w wodzie)
- 2 jajka
- sól, pieprz
- niepełna szklanki wody z moczenia się grzybów lub czystej wody
- majeranek
Sposób wykonania:
1. Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut.
2. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć.
3. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, jajkami, suchą kaszą gryczaną, dodać drobno posiekane grzybki. Wlać wodę i wymieszać. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do dowolnej formy lub keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 60-70 minut.
4. Podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty, ewentualnie z sosem pieczarkowym lub grzybowym (bardzo polecam).
Smacznego!!!
Źródło: magazyn Kobieta i życie 2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!