7 stycznia 2021

Pieczeń wieprzowa z kaszą gryczaną

 Dziś kasza z mięsem dwa w jednym ;-) Do takiego dania świetnie pasuje sos pieczarkowy lub grzybowy.

Składniki:

  • 700 g mięsa wieprzowego mielonego (u mnie łopatka)
  • 1 cebula
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 suszone grzybki (wcześniej namoczone w wodzie)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • niepełna szklanki wody z moczenia się grzybów lub czystej wody 
  • majeranek

Sposób wykonania:

1. Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut.

2. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. 

3. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, jajkami, suchą kaszą gryczaną, dodać drobno posiekane grzybki. Wlać wodę i wymieszać. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do dowolnej formy lub keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 60-70 minut. 

4. Podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty, ewentualnie z sosem pieczarkowym lub grzybowym (bardzo polecam).

Smacznego!!!

Źródło: magazyn Kobieta i życie 2014


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!