12 stycznia 2021

Kopytka z kiełbasą i cebulką

 Kopytka to bardzo wdzięczny temat. Można je robić na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Dziś wersja z kiełbasą i cebulą.

Składniki:

Kopytka:

  • 1200 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • ok 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Dodatkowo:

  • 1-2 laski kiełbasy
  • 1 cebula
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu gorące ziemniaki rozgnieść w prasce.

2. Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką.

3. Z ciasta uformować wałek, oprószyć mąką, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku do momentu aż wypłyną na wierzch - ok 3-4 minut, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, podawać od razu lub przelać zimną wodą i przełożyć na tackę posmarowaną olejem, by się nie posklejały.

4. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać. Razem zrumienić na oleju na patelni. Na talerz wyłożyć porcję kopytek i kiełbasy z cebulą.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!