Na ten przepis wpadłam zupełnie przypadkiem. Okazał się świetnym dressingiem do sałat zielonych, a także do dań z kasz i makaronów na zimno. Zrobiłam na próbę z połowy porcji, ale szybko się kończy więc następnym razem zrobię więcej.
Składniki:
- 1/2 litra oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli himalajskiej (dałam zwykłą)
- 2-3 łyżeczki suszonego oregano
- sok z 1 cytryny
- 1 główka czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
1. Czosnek obrać, ząbki przepuścić przez praskę lub drobno posiekać.
2. Wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić wieczko i chwilę całość potrząsać, by wszystko dobrze się połączyło.
3. Przechowywać w lodówce. Podawać do sałatek i innych dań.
Smacznego!
Źródło: kulinarne-fantazje.pl
Super.
OdpowiedzUsuńWygląda interesująco ;)
OdpowiedzUsuń