Staramy się przynajmniej raz w tygodniu zjeść rybkę na obiad, szczególnie, że moja córka uwielbia mięso ryby. Ten pomysł podpatrzyłam u Aniki. Gorąco polecam!
Składniki:
400 g ryby (u mnie zazwyczaj dorsz, miruna lub morszczuk)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mała cebulka
kawałek selera
200 g sera (mozzarelli lub żółtego sera)
sól, pieprz
sok z cytryny
olej do posmarowania formy i posmażenia warzyw
Sposób przygotowania:
1. Filety z ryby (odmrożone) kroimy kroimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem.
2. Warzywa obieramy, cebulkę drobno siekamy, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy cebulkę, po czym dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok15-20 minut, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody, by warzywa nie były suche.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy rybę. Na kawałki ryby nakładamy jarzyny. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy, wierzch posypujemy tartym na grubych oczkach serem i zapiekamy jeszcze ok 20 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Włączyłam komputer i na dzień dobry zobaczyłam u Ciebie smaczną propozycję na obiad. Dzisiaj chyba taką rybę zrobię, bo bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Notuję w mózgu:-)
OdpowiedzUsuń