19 sierpnia 2015

Dżem morelowy II

Uwielbiam przetwory z moreli. Zapraszam na pyszny dżem.


Składniki:

morele
cukier
odrobina soku z cytryny
ewentualnie odrobina mielonego kardamonu lub cynamonu

Sposób wykonania:

1. Nie podaję dokładnej ilości cukru i owoców, bo to wszystko zależy od słodkości moreli i tego jak słodki dżem lubimy.
2. Owoce myjemy, pozbywamy się pestek. Przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy odrobinkę wody i gotujemy na wolnym ogniu.
3. Gdy morele się rozpadną dodajemy cukier wedle uznania, następnie gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji, często mieszamy, by owoce się nie przypalały. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, kardamon lub cynamon.
4. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Dżem morelowy obok brzoskwiniowego zajmuje u mnie ważne miejsce, ponieważ często dodaję go do deserów, a zwłaszcza do tortów. Zrobienie takiego dżemu przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku niestety nie zdążyłam zrobić, i chyba juz nie bede mieć czasu, a dżem morelowy jest jednym z moich ulubionych! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dżemu morelowego, jeszcze nigdy nie jadłam, a teraz mam na niego smaczek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!