Składniki:
4 kg ogórków
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg marchewki
1/2 kg cebuli
3 łyżki soli kamiennej
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
1 łyżeczka ziela angielskiego
opcjonalnie 2 małe główki czosnku
Sposób wykonania:
1. Umyć ogórki, obrać. Pokroić w plasterki (użyłam szatkownicy, choć grubsze byłyby też dobre).
2. Cebulę obrać, pokroić w półplastry. Ogórki i cebulę zasypać solą, odstawić na 1 godzinę.
3. W międzyczasie marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a umytą paprykę pokroić w krótkie paski.
4. Z ogórków i cebuli wylać sok (nie wyciskać warzyw z jego nadmiaru). Do ogórków i cebuli dodać marchew i paprykę, olej, cukier, ocet i przyprawy, wszystko starannie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Jeśli zamierzamy dodać czosnek, należy go obrać i pokroić w plasterki, a następnie dodać do warzyw. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15-20 minut od momentu zagotowania się wody.
5. Z podanej porcji wychodzi 7 słoików po 0,5 litra pojemności, choć ja już nie miałam jednakowych słoiczków i wyszło mi 10 sztuk różnej wielkości.
Polecam, bardzo pyszna sałatka.
Smacznego!!!
Źródło: blog Monia miesza i gotuje
Wiesz Aniu, też myślałam o zrobieniu na zimę jakiejś sałatki z ogórkiem. Jak znajdę czas to może mi się uda. Zaczerpnę od Ciebie pomysł:-)
OdpowiedzUsuńAniko, polecam. Sałatka jest naprawdę pyszna :) Polecam!
UsuńTa sałatka broni się sama. Pysznie wygląda w tych słoiczkach. Dobrze takie zrobić i mieć:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zrobić. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPolecam :P
UsuńWłaśnie zaczęłam robić tą sałatkę i mam pytanie - czy w tym przepisie w zalewie nie ma wody? Czy sałatka tylko z octem 10% nie jest za kwaśna?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Abi26
Nie, nie ma wody. Ogólnie sałatka jak dla mnie nie jest kwaśna, choć wszystko zależy od gustu :)
UsuńPozdrawiam i życzę smacznego!
Mega sałatka. Bardzo nam odpowiada! Zabieram się za drugą porcję, bo obawiam się, że jedna nie wystarczy - taka smaczna!
OdpowiedzUsuń