Strony

21 sierpnia 2015

Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką

Staramy się przynajmniej raz w tygodniu zjeść rybkę na obiad, szczególnie, że moja córka uwielbia mięso ryby. Ten pomysł podpatrzyłam u Aniki. Gorąco polecam!


Składniki:

400 g ryby (u mnie zazwyczaj dorsz, miruna lub morszczuk)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mała cebulka
kawałek selera
200 g sera (mozzarelli lub żółtego sera)
sól, pieprz
sok z cytryny
olej do posmarowania formy i posmażenia warzyw

Sposób przygotowania:

1. Filety z ryby (odmrożone) kroimy kroimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem.
2. Warzywa obieramy, cebulkę drobno siekamy, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy cebulkę, po czym dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok15-20 minut, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody, by warzywa nie były suche.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy rybę. Na kawałki ryby nakładamy jarzyny. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy, wierzch posypujemy tartym na grubych oczkach serem i zapiekamy jeszcze ok 20 minut.

Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki


3 komentarze:

  1. Włączyłam komputer i na dzień dobry zobaczyłam u Ciebie smaczną propozycję na obiad. Dzisiaj chyba taką rybę zrobię, bo bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie :)
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!