30 marca 2015

Ciasto śnieżka

Witajcie! Dziś podrzucam Wam propozycję na ciasto świąteczne, to akurat jedyne ciasto, jakie piekłam na Boże Narodzenie.
Najważniejsze, aby dobrze podzielić ciasto na 3 części, polecam poradzić sobie wagą kuchenną.
Ciasto wyszło pyszne i leciutkie dzięki śnieżce. A przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.


Składniki (blaszka 36x24 cm):

Ciasto:
25 dag masła / margaryny
6 jajek
25 dag cukru pudru
cukier waniliowy
20 dag mąki
1/2 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
2 łyżki kakao

Masa śnieżkowa:
1 galaretka czerwona + 1/2 szklanki wody
1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody
2 opakowania śnieżki
1 szklanka mleka

Sposób wykonania:

1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka cały czas mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.
2. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i całość delikatnie zamieszać.
3. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać orzechy, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić czystą.
4. Ciasta wykładać do foremki i piec w 180 st. C przez 30 minut.
5. Zrobić śnieżki: każdą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Jedno opakowanie śnieżki ubić z 1/2 szklanki mleka. Dodać 1 tężącą galaretkę. Tak samo postąpić z drugą śnieżką i galaretką.
6. Przełożyć ciasto (od dołu):
jasne ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe.
7. Na wierzch wyłożyć polewę (np. na żelatynie) i udekorować wedle uznania.
8. Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego!!!

10 komentarzy:

  1. Naprawdę wygląda pysznie. zapisze sobie ten przepis. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda te ciacho, na pewno kiedyś muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie Ci wyszła Aniu! Musiała być niezła uczta dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak zrobiłaś tą śliczną polewę na żelatynie? Proszę, jeśli masz chwilkę napisz składniki i ich ilości na blaszkę 36x24?
    Bardzo potrzebuję jakiejś fajnej polewy do ciasta na Wielkanoc:)
    Z Góry dziękuję i Wesołych Świąt :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, przepis jest na blogu, w sam raz na dużą blachę:
      http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/12/polewa-kakaowa-z-zelatyna.html

      Polecam i pozdrawiam!

      Usuń
  5. Hello I'am Chris !
    I suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
    The "directory" is 19 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    Thank you for following my blog - it is greatly appreciated! :o)
    i followed your blog, please follow back
    ++++++++++++++++
    Witaj I'am Chris!
    Proponuję Reklamuj bloga Rejestrując się na "katalogu międzynarodowej blogspot"
    "Katalog" jest 19 milionów razy, 193 krajem na świecie! i ponad 18,000 blogi. Przyjdź do nas, rejestracja jest darmowa, tylko prosimy o przesłanie naszego bloga
    Masz wspaniały blog, które uważam za zarejestrowany Międzynarodowy Słownik Blog. Czy reprezentować swój kraj
    Proszę odwiedzić poniższy link i jak bloga Nazwa
    Url Blog
    Lokalizacja w Twoim kraju działających w Jak sesji, który będzie dodany na Twojej liście Country
    Po prawej stronie, w "zielonej listy", znajdziesz wszystkie kraje, a jeśli klikniesz em, znajdziesz nazwy blogów z tego kraju.
    Bezwzględnie przestrzegać naszego bloga, aby potwierdzić registration.Thank za wyrozumiałość
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Szczęśliwy blogi
    ****************
    Dziękujemy za Po Mój blog - to jest bardzo mile widziane! O)
    I po swoim blogu, należy postępować zgodnie z powrotem
    ++++++++++++++++

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Aniu.
    Zaglądałem na Twój blog i już mam ciasto na swieta.Przepis jest świetny i napewno w smaku też takie będzie ciasto. Zrobię też polewa wg Twojego przepisu.Bedzie coś nowego bo jeszcze nie piekłem takiego ciasta.Pozdrawiam z wreszcie zasniezonego Toronto.Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za pozdrowienia! Mam nadzieję, że i u nas ponownie krajobraz się zabieli. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!