Najważniejsze, aby dobrze podzielić ciasto na 3 części, polecam poradzić sobie wagą kuchenną.
Ciasto wyszło pyszne i leciutkie dzięki śnieżce. A przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.
Składniki (blaszka 36x24 cm):
Ciasto:
25 dag masła / margaryny
6 jajek
25 dag cukru pudru
cukier waniliowy
20 dag mąki
1/2 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
2 łyżki kakao
Masa śnieżkowa:
1 galaretka czerwona + 1/2 szklanki wody
1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody
2 opakowania śnieżki
1 szklanka mleka
Sposób wykonania:
1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka cały czas mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.
2. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i całość delikatnie zamieszać.
3. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać orzechy, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić czystą.
4. Ciasta wykładać do foremki i piec w 180 st. C przez 30 minut.
5. Zrobić śnieżki: każdą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Jedno opakowanie śnieżki ubić z 1/2 szklanki mleka. Dodać 1 tężącą galaretkę. Tak samo postąpić z drugą śnieżką i galaretką.
6. Przełożyć ciasto (od dołu):
jasne ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe.
7. Na wierzch wyłożyć polewę (np. na żelatynie) i udekorować wedle uznania.
8. Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!!!
Naprawdę wygląda pysznie. zapisze sobie ten przepis. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda te ciacho, na pewno kiedyś muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńcudowna Śnieżynka !
OdpowiedzUsuńGenialnie Ci wyszła Aniu! Musiała być niezła uczta dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuńA jak zrobiłaś tą śliczną polewę na żelatynie? Proszę, jeśli masz chwilkę napisz składniki i ich ilości na blaszkę 36x24?
OdpowiedzUsuńBardzo potrzebuję jakiejś fajnej polewy do ciasta na Wielkanoc:)
Z Góry dziękuję i Wesołych Świąt :)
Pozdrawiam!
Witam, przepis jest na blogu, w sam raz na dużą blachę:
Usuńhttp://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/12/polewa-kakaowa-z-zelatyna.html
Polecam i pozdrawiam!
Hello I'am Chris !
OdpowiedzUsuńI suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
The "directory" is 19 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
Blog Url
Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
Happy Blogging
****************
Thank you for following my blog - it is greatly appreciated! :o)
i followed your blog, please follow back
++++++++++++++++
Witaj I'am Chris!
Proponuję Reklamuj bloga Rejestrując się na "katalogu międzynarodowej blogspot"
"Katalog" jest 19 milionów razy, 193 krajem na świecie! i ponad 18,000 blogi. Przyjdź do nas, rejestracja jest darmowa, tylko prosimy o przesłanie naszego bloga
Masz wspaniały blog, które uważam za zarejestrowany Międzynarodowy Słownik Blog. Czy reprezentować swój kraj
Proszę odwiedzić poniższy link i jak bloga Nazwa
Url Blog
Lokalizacja w Twoim kraju działających w Jak sesji, który będzie dodany na Twojej liście Country
Po prawej stronie, w "zielonej listy", znajdziesz wszystkie kraje, a jeśli klikniesz em, znajdziesz nazwy blogów z tego kraju.
Bezwzględnie przestrzegać naszego bloga, aby potwierdzić registration.Thank za wyrozumiałość
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
Szczęśliwy blogi
****************
Dziękujemy za Po Mój blog - to jest bardzo mile widziane! O)
I po swoim blogu, należy postępować zgodnie z powrotem
++++++++++++++++
Cudownie kolorowa i lekka:)
OdpowiedzUsuńWitaj Aniu.
OdpowiedzUsuńZaglądałem na Twój blog i już mam ciasto na swieta.Przepis jest świetny i napewno w smaku też takie będzie ciasto. Zrobię też polewa wg Twojego przepisu.Bedzie coś nowego bo jeszcze nie piekłem takiego ciasta.Pozdrawiam z wreszcie zasniezonego Toronto.Maria
Dziękuję bardzo za pozdrowienia! Mam nadzieję, że i u nas ponownie krajobraz się zabieli. Pozdrawiam!
Usuń