19 marca 2015

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy domowy jest bardzo prosty do zrobienia. Będzie w sam raz do wypieków i deserów.


Składniki:

1-2 laski wanilii (w zależności od ich długości)
2 szklanki drobnego cukru

Sposób wykonania:

1. Cukier przesypać do szczelnego pojemnika.
2. Laski wanilii przeciąć wzdłuż, wydłubać ziarenka, a laskę pokroić w 1-2 centymetrowe paski. Ziarna i laskę dodać do cukru. Zakręcić pojemnik, wstrząsnąć porządnie i odstawić. Po 1-2 tygodniach cukier jest gotowy.


2 komentarze:

  1. Doskonały pomysł. Ja też robię domowy cukier waniliowy. Nie kupuję gotowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam, robię, rzeczywiście super sprawa do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!