27 marca 2015

Ciasto cappuccino z wiśniami



Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki kawy cappuccino (proszek)
1 kostka masła
1 łyżka cukru
1/2 szklanki wiśni z syropu

Poncz do nasączenia biszkoptów:
400 ml wrzątku
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
6-7 łyżek proszku cappuccino

Dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów
tarta gorzka czekolada

Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzimy kroimy ciasto na dwa blaty.
2. Mleko (część zostawiamy do wymieszania z budyniem) zagotowujemy z cukrami, dodajemy budyń rozmieszany w pozostały mleku. Gotujemy i mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo zimny budyń. Jak krem będzie gładki stopniowo dodajemy kawę cappuccino w proszku. Odkładamy 2 łyżki kremu na wierzch ciasta, a do pozostałej części dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy.
3. Kawę rozpuszczalną i cappuccino zalewamy wrzątkiem, studzimy.
4. Przekładamy ciasto: spód lekko nasączamy ponczem, wykładamy 1/2 kremu z wiśniami, na krem wykładamy okrągłe biszkopty namoczone w ponczu i resztę kremu z wiśniami. Całość przykrywamy biszkoptem, lekko go nasączamy i wykładamy cienko krem bez wiśni. Całość posypujemy tartą gorzką czekoladą.
5. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Smacznego!!!
Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki

4 komentarze:

  1. Nigdy nie przepadałam za cappuccino ze względu na słodycz i swego rodzaju mdły posmak. Myślę ze te wiśnie świetnie to przełamują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym się wprosiłam na takie pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do biszkoptu dodaję łyżeczkę jogurtu gęstego naturalnego, dzięki czemu biszkopt jest bardziej "mokry" , potem smaruję go delikatnie warstwa masy kajmakowej, wówczas nie odczuwa się cappuccino, chociaż niekoniecznie trzeba go dodawać :D
    Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) Każda modyfikacja mile widziana :) A może jakaś fotka do galerii?
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!