23 marca 2015

Pyszny sernik

Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam!


Składniki (na blaszkę 24x36 cm):

ciasto:
1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej)
85 g masła / margaryny
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy

ser:
1,25 kg sera białego (zmielić 3 razy)
7 jajek
85 g masła / margaryny
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
olejek waniliowy
1 budyń śmietankowy / waniliowy
bakalie (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa)

Sposób wykonania:

1. Zrobić kruche ciasto: sypkie produkty przesiać, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić.
3. Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości, stopniowo dodawać zmielony 3-krotnie ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać olejek i budyń w proszku, miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko wymieszać.
4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do sera i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników.
5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta kruchego wyłożyć na blaszkę i cieniutko wylepić. Wylać ser. Na wierzch zetrzeć pozostałe kruche ciasto lub lepić cieniutkie łatki i wyłożyć je na ser.
6. Piec ok 1 godziny w 180 st.C.
7. Po całkowitym wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: in my kitchen
Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki

3 komentarze:

  1. Tradycyjna zawsze na plus, no a w takim wydaniu-pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy serniki, więc przepis na pewno wykorzystamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!