Składniki (na blaszkę 24x36 cm):
ciasto:
1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej)
85 g masła / margaryny
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
ser:
1,25 kg sera białego (zmielić 3 razy)
7 jajek
85 g masła / margaryny
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
olejek waniliowy
1 budyń śmietankowy / waniliowy
bakalie (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa)
Sposób wykonania:
1. Zrobić kruche ciasto: sypkie produkty przesiać, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić.
3. Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości, stopniowo dodawać zmielony 3-krotnie ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać olejek i budyń w proszku, miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko wymieszać.
4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do sera i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników.
5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta kruchego wyłożyć na blaszkę i cieniutko wylepić. Wylać ser. Na wierzch zetrzeć pozostałe kruche ciasto lub lepić cieniutkie łatki i wyłożyć je na ser.
6. Piec ok 1 godziny w 180 st.C.
7. Po całkowitym wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: in my kitchen
Tradycyjna zawsze na plus, no a w takim wydaniu-pycha!
OdpowiedzUsuńLubimy serniki, więc przepis na pewno wykorzystamy:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast, zabieram się do pracy :)
OdpowiedzUsuń