21 marca 2015

Mazurek z masą mleczną i bakaliami

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a na blogu spory ruch w poszukiwaniu świątecznych wypieków, sałatek itp.
W ubiegłe Święta Wielkanocne zrobiłam swój pierwszy mazurek - z masą mleczną i bakaliami. Był pyszny, a jego słodycz była przełamana kwaśnym dżemem. W tym roku też coś z pewnością wykombinuję :)


Składniki (24x28 cm):

Ciasto:
1 żółtko
100 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki krupczatki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:
100 - 120 g mleka w proszku
150 g cukru kryształu
100 g masła
50 ml wody
1 łyżka cukru waniliowego

dżem z czarnej / czerwonej porzeczki
bakalie / czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Zimne masło posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto wyłożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko wylepić też brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 190 st. C przez 20 minut.
2. Po wystudzeniu ciasto cienko posmarować kwaśnym dżemem - u mnie z czarnej porzeczki.
3. Zrobić masę: masło rozpuścić, mleko w proszku zmiksować z cukrami na sucho po czym dodać rozpuszczone masło i gorącą wodę. Całość dokładnie zmiksować. Gotową masę od razu wyłożyć na upieczony spód posmarowany dżemem. Gdy masa przestygnie, udekorować mazurek według uznania.

Smacznego!!!

Źródło: Mania wypiekania

10 komentarzy:

  1. Bardzo ładna dekoracja :) Muszę też się zabrać za takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No prawdziwy mazurek, niebawem przyda się ten przepis, Ty widzę już Święta zaczęłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eh, do Świąt jeszcze nic a nic niegotowe... Wklepuje kilka przepisów, które mogą się przydać innym, a potem znikam sama się przygotowywać, hehe :)

      Usuń
  3. piękny przepyszny, bardzo "rasowy" mazurek, super !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki ładny mazurek! Ja tego ciasta nigdy nie jadłam, ale w tym roku planuję je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobny mazurek robi co roku moja teściowa. Uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i zapachniało świętami:) śliczny mazurek:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!