Składniki:
1-1,5 kg surowej szynki
2-3 listki laurowe do wyłożenia na wierzch mięsa
Marynata:
4 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki wody
3-4 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry (mielonej lub zmiażdżonej w moździerzu)
4 ziarenka jałowca (zmiażdżyć w moździerzu)
4 ziarenka ziela angielskiego (zmiażdżyć w moździerzu)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
1/1 łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
2. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Na wierzch ułożyć 2-3 liście laurowe. Mięso wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
3. Mięso nakłuć trzykrotnie widelcem, włożyć do rękawa i zawiązać lub włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywą (piekłam w naczyniu).
4. Piec ok. 2 godzin w 200 st. C w zależności od wielkości mięsa. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę, by mięso się zrumieniało.
5. Jeśli przeznaczamy mięso na wędlinę do pieczywa to przed krojeniem należy ją całkowicie ostudzić.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe potrawy
Świetbna ta szynka!
OdpowiedzUsuńNajlepsza domowa wędlina. Ja też musze jeszcze się zastanowić co upiec, jajką wędlinę zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy domowe pieczonki a Twoja jest nieziemsko apetyczna:)
OdpowiedzUsuń