Dziś coś dla miłośników szpinaku. Sos do spaghetti zrobiłam ze świeżego szpinaku. Myślę, że mrożony nie dałby takiego samego rezultatu. Polecam!
Składniki:
makaron spaghetti, u mnie pełnoziarnisty (porcja dla 3 osób)
ok 300 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
150-160 g serka mascarpone
1 pojedyncza pierś z kurczaka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne
Sposób wykonania:
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
2. Szpinak płuczemy. Cebulę drobno siekamy, lekko rumienimy na patelni, dodajemy szpinak i dusimy. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.
3. Do szpinaku dodajemy usmażone mięso i serek mascarpone. Chwilę dusimy. Na koniec doprawiamy według smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne.
4. Podajemy ze spaghetti lub dowolnym innym makaronem.
Smacznego!!!
Wspaniała propozycja na pyszny obiad )
OdpowiedzUsuńpycha, uwielbiam takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńsuper danie ....na pewno zrobię na obiadek
OdpowiedzUsuńDania tego typu są wyśmienite.Szpinak i kurczak-super;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połaczenie.
OdpowiedzUsuń