2 marca 2015

Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem

Dziś coś dla miłośników szpinaku. Sos do spaghetti zrobiłam ze świeżego szpinaku. Myślę, że mrożony nie dałby takiego samego rezultatu. Polecam!


Składniki:

makaron spaghetti, u mnie pełnoziarnisty (porcja dla 3 osób)
ok 300 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
150-160 g serka mascarpone
1 pojedyncza pierś z kurczaka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne

Sposób wykonania:

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
2. Szpinak płuczemy. Cebulę drobno siekamy, lekko rumienimy na patelni, dodajemy szpinak i dusimy. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.
3. Do szpinaku dodajemy usmażone mięso i serek mascarpone. Chwilę dusimy. Na koniec doprawiamy według smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne.
4. Podajemy ze spaghetti lub dowolnym innym makaronem.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!