2 marca 2014

Kruche ciasto z budyniową pianką, wiśniami i borówkami

Czyli takie czyszczenie zapasów - użyłam wisienek z zalewy i mrożonych borówek.


Składniki:

Ciasto kruche:
250 g mąki
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru

Pianka:
5 białek
1 niepełna szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (po 40g każdy)
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju

Owoce:
1 szklanka wydrylowanych wiśni z zalewy, np. takich - klik
1 szklanka mrożonych borówek

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej. Pianę wykładamy na wystudzone ciasto.
4. Na piankę wykładamy odsączone z syropu wiśnie i mrożone borówki. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej pozostałą część zamrożonego ciasta.
5. Całość pieczemy w 180 st C przez 30-40 minut. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Polecam również wersję z rabarbarem :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)

http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/05/ciasto-z-rabarbarem-i-budyniowa-pianka.html

3 komentarze:

  1. Smaki lata :) Kocham właśnie takie kruche ciasta z owocami i pianką. Pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! Czekam na lato, gdy będę mogła wypróbować Twoją wersje ze świeżymi owocami:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!