Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
Pianka:
5 białek
1 niepełna szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (po 40g każdy)
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
Owoce:
1 szklanka wydrylowanych wiśni z zalewy, np. takich - klik
1 szklanka mrożonych borówek
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej. Pianę wykładamy na wystudzone ciasto.
4. Na piankę wykładamy odsączone z syropu wiśnie i mrożone borówki. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej pozostałą część zamrożonego ciasta.
5. Całość pieczemy w 180 st C przez 30-40 minut. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Polecam również wersję z rabarbarem :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)
Smaki lata :) Kocham właśnie takie kruche ciasta z owocami i pianką. Pięknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
ciasto wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńPiękne! Czekam na lato, gdy będę mogła wypróbować Twoją wersje ze świeżymi owocami:)
OdpowiedzUsuń