5 listopada 2013

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem

Dzisiaj coś dla miłośników modrej kapusty. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Zapraszam!


Składniki:

1 nieduża główka czerwonej kapusty
1 cebula
1 pęczek szczypiorku (pominęłam - nie miałam)
2 jabłka
tarty chrzan ze słoiczka
jogurt naturalny
majonez
sól, pieprz
sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
2. Obrane jabłka również zetrzeć na tarce.
3. Cebulę drobno posiekać.
4. Wymieszać kapustę z jabłkami i cebulą, dodać posiekany szczypiorek.
5. Dodać majonez, jogurt naturalny i chrzan wedle uznania i smaku. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. Aniu,dziękuję bardzo,zrobię na sobotę do pieczonej gęsi.A tak w ogóle to jestem sierota-mam wszystkie pozycje Siostry Anastazji a tak rzadko korzystam z jej przepisów.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ja też mam kilka pozycji i ostatnio staram się zaglądać tam częściej :)

      Usuń
  2. Ja robiłam niedawno surówkę z białej kapusty z chrzanem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surówki z białej kapusty z chrzanem akurat nie jadłam.

      Usuń
  3. Czerwonej z chrzanem jeszcze nie jadłam, białą kiedyś robiłam i była pyszna. Wkrótce zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, za to ja nie jadłam wersji z białą kapustą. Też muszę się skusić.

      Usuń
  4. Pycha właśnie zrobiłam ją do obiadku.

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie skonczyłam robic, wyszła pysznie :) dziekuje jak zwykle za podpowiedz , pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!