9 listopada 2013

Śledzie ze śliwkami


Składniki:

200 g suszonych śliwek kalifornijskich
400 g śledzi typu matias
2 nieduże cebule
pieprz ziołowy
olej

Sposób przygotowania:

1. Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku przez 1 godzinę. Wyjąć, odsączyć i pokroić w szerokie paski.
2. Śliwki pokroić w paski lub ćwiartki.
3.  Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.
4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki - pieprz i tak do wyczerpania składników.
5. Całość polewamy olejem (tak do 1/3 wysokości naczynia). Zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 24 godziny (im dłużej tym lepiej). Od czasu do czasu możemy potrząsnąć słoikiem.
5. Przed podaniem wyłożyć na półmisek.

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo coś całkowicie innego niż klasyczne śledzie :)
    Dziękuje za wpis w akcji śledziowej

    OdpowiedzUsuń
  3. Podejrzewam, że olej najlepszy będzie jakiś o neutralnym smaku, jak np. rzepakowy - mam rację? Proszę o podpowiedź, bo chciałabym je zrobić w tym roku na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, najlepszy rzepakowy. Z resztą tylko takiego używam w kuchni. Polecam śledziki - są pyszne. Też zamierzam je znów zrobić :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!