Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
500 g serka mascarpone
3 jajka
pół szklanki cukru
20 ml kawowego likieru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1 paczka podłużnych biszkoptów
nieco ponad pół szklanki mocnego naparu z kawy (rozpuszczalnej)
kakao
Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt: ubijamy białka na sztywno, dodajemy kolejno żółtka, cukier, przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy i studzimy.
2. Robimy krem: żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serki i likier. Mieszamy. Na koniec delikatnie wmieszamy ubite na sztywno białka.
3. Przekrojony biszkopt nasączamy zimną kawą, nakładamy część kremu, następnie układamy podłużne biszkopty i nasączamy je kawą, ponownie rozkładamy krem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na to ponownie kładziemy biszkopt i nasączamy go kawą. Smarujemy pozostałym kremem i całość obficie posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem ponownie dojemy kakao na wierzch.
Smacznego :)
Super! takie puszyste!:)pyszności:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam ciasto wg przepisu na Święta i żałuję.
OdpowiedzUsuńNie czuć smaku tiramisu, za dużo biszkoptu, za mało kremu i likieru.
Szkoda, że czujesz się zawiedziona, bo to naprawdę dobre ciasto. Uważam, że jest odpowiednia ilość kremu, a alkoholu trzeba było dodać wedle uznania.
Usuń