Szybka propozycja na pyszne śniadanie lub kolację, ewentualnie słodki obiadek :) Przepis stary jak świat...nawet nie wiem skąd go mam.
Składniki:
1 serek homogenizowany waniliowy (150g)
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
konfitura lub dżem
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy serek i mieszamy na gładką masę.
2. Stopniowo dodajemy mąkę, sodę lub proszek i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
3. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoto. Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z dżemem lub konfiturą.
Smacznego :)
Bardzo lubię takie placuszki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je!
OdpowiedzUsuńJa takich nie robiłam jeszcze, ale moja córka uwielbia racuchy więc wypróbuję!:) zapisuję do wykonania :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy stare jak świat są najlepsze na świecie - i ten to potwierdza! :)
OdpowiedzUsuńZ serkiem homogenizowanym takich placuszków jeszcze nie robiłam, a wygladaja pysznie :-)
OdpowiedzUsuńtrafiłam na Twój blog przypadkiem, szukając pomysłu na cukinię:) znalazłam już siedzi w piekarniku :) ale i zrobiłam te oto placuszki :) rewelacja:):)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miły komentarz :)
Usuńprzepyszne!! wyszly idealnie ;D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały, pozdrawiam!
Usuńmniam. polecam.
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję :)
UsuńPoczatkowo przestraszylam sie dosc gesta konsystencja ciasta, ale placuszlki wyszly wspaniale. Dodalam jednak jedno jajko wiecej zeby ciasto bylo bardziej rzadkie. Czy mozna zamiast tego dodatkowego jajka dodac odrobine mleka? Corce bardzo smakowaly. Nie raz bede do tego przepisu wracac:)Dzieki za kolejny pomysl na szybka slodka kolacje.
OdpowiedzUsuńMyślę, że można delikatnie zwiększyć ilość mleka. Cieszę się, że placuszki przypadły do gustu :)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś te placuszki,niestety choc smazyły się fajnie ti jednak były zbyt suche ,trzymały wysokość ale nawet z dzemem ,,zatykały,, i szybko syciły. Wole wilgotne i bardziej miękkie. Dziecko też na jednym poprzestało a zazwyczaj zjada 3 sztuki podobnych,2 placuszki zostały i btak chętnych na ich zjedzenie. Może jak ktos wspominał warto dodac mleka bądz mniej mąki ? Raczej nie skorzystam ponownie .
Osoba powyżej użyła jednego jajka więcej i jak twierdzi placuszki wyszły wspaniałe.
UsuńPlacki z tego przepisu zawsze wychodzą mi pulchne, wilgotne i miękkie. Wszystko jest kwestią dobrania składników, np. rodzaju mąki czy wielkości jajek.
Pozdrawiam!
Bardzo dobre placuszki , przed chwilką skończyliśmy jeść :) Zdecydowanie do powtórki :)
OdpowiedzUsuńMarysiaJ
zrobie dzisiaj je na kolacje zobaczymy jak beda smakowaly :D
OdpowiedzUsuńAle pyszności:-)
OdpowiedzUsuńSurowe w środku ...
OdpowiedzUsuńZa dużo ciasta odmierzono na 1 placuszka no i za krótki czas smażenia - proste :)
UsuńA ja wzięłam ciut mniej mąki, tak na oko. I wyszły smaczne i miękkie. Z przepisami tak już jest, że trzeba je modyfikować. Raz trochę więcej, raz mniej. Polecam i dziekuję.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Rzeczywiście wszystko zależy od mąki.
UsuńPozdrawiam :)
Bardzo dobre placuszki :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń