Składniki:
60-70 dag żeberek
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 seler
1 opalona nad ogniem cebula
ziele angielskie
liść laurowy
2 suszone grzybki
sól i pieprz
ugotowane ziemniaki
siekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, porcjujemy, chwilę moczymy w zimnej wodzie. Wlewamy świeżą wodę. Gotujemy żeberka, odszumowujemy.
2. Dodajemy pokrojoną marchew, selera, pietruszkę, opaloną cebulę oraz liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i suszone grzybki. Gotujemy na malutkim ogniu, aż mięso zmięknie. Co jakiś czas dolewamy zimnej wody.
3. Ugotowany rosół doprawić do smaku.
4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i posypujemy siekaną natką pietruszki.
Smacznego !!!
Takiego rosołu jeszcze nie jadłam, a wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńRosół jada się z makaronem... z rozmiękniętymi ziemniakami to już nie to samo...
OdpowiedzUsuńRosół na żeberkach OBOWIĄZKOWO z ziemniakami - jak spróbujesz to się przekonasz anonimowy! Tyle w tym temacie :)
Usuńznawca się znalazł jak z koziej życi trąba
Usuń😂😂😂
UsuńAż mi się dzieciństwo przypomniało jak zobaczyłam to zdjęcie..Babcia robiła taki rosół tyle że nie wołowy ale z ziemniakami..miał taki specyficzny pikantny smak
OdpowiedzUsuńPyszny rosołek i na pewno nie pasuje do niego makaron - obowiązkowo ziemniaczki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ktoś podziela moje zdanie!
UsuńPozdrawiam!