28 października 2011

Ziemniaczki pod koperkową pierzynką

Dzisiaj propozycja na jarski piątkowy obiad. Jestem fanką wszelkich zapiekanych ziemniaczków więc nie mogłam pominąć tego przepisu. Po prostu mega pyszności!!! Do gotowych ziemniaków podałam jajko sadzone i kefir :) POLECAM :)


Składniki:

kilka ziemniaków
3 łyżki gęstej śmietany
starty żółty ser (ilość wg uznania)
odrobina oleju do smażenia
sól, pieprz
2-3 łyżki siekanego koperku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki, solimy. Smażymy na oleju do momentu zrumienienia, czyli około 15 minut. Przekładamy do naczynia ceramicznego lub innego żaroodpornego. Ziemniaki można chwilę podpiec w piekarniku, ale pominęłam ten krok. Zrumienione na patelni ziemniaki były już wystarczająco miękkie.
2. Śmietanę mieszamy z tartym żółtym serem, pieprzem i koperkiem. Masę rozprowadzamy równomiernie po ziemniakach. Całość zapiekamy w piekarniku około 30 minut.


SMACZNEGO :)

Źródło: Cytryna & Co.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!