Robiłam te piwne kotlety po raz pierwszy już jakiś czas temu, ale na pewno jeszcze do nich wrócę. Aromat piwa jest doskonale wyczuwalny zarówno podczas pieczenia jak i jedzenia :) Jeśli ktoś jest miłośnikiem tego złotego napoju, kotlety powinny przypaść mu do gustu :)
Składniki:
4 kotlety schabowe
1 jajko
pół szklanki dowolnego jasnego piwa
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
zioła prowansalskie
ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Rozbijamy kotlety schabowe.
2. Do piwa dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz drobno posiekany czosnek. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy kotlety i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
3. Po wyciągnięciu kotletów posypujemy je pieprzem i solą oraz panierujemy kolejno w rozmieszanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy na złoto.
4. Do śmietany dodajemy zioła prowansalskie. Na usmażone kotlety dajemy po łyżce śmietany i rozprowadzamy równomiernie.
SMACZNEGO :)
Źródło: Majanowe pieczenie
Majanka wie co pyszne.
OdpowiedzUsuńA Twoje danie wygląda bardzo smakowicie.
Pozdrawiam Cię!
O,jak fajnie,że go robiłaś no i posmakował :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia serdeczne:)
Oj, smakował smakował :) Z pewnością będzie powtórka :)
Usuń