5 października 2011

Kotlety schabowe po gdańsku

Robiłam te piwne kotlety po raz pierwszy już jakiś czas temu, ale na pewno jeszcze do nich wrócę. Aromat piwa jest doskonale wyczuwalny zarówno podczas pieczenia jak i jedzenia :) Jeśli ktoś jest miłośnikiem tego złotego napoju, kotlety powinny przypaść mu do gustu :)


Składniki:

4 kotlety schabowe
1 jajko
pół szklanki dowolnego jasnego piwa
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
zioła prowansalskie
ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany 18%


Sposób przygotowania:

1. Rozbijamy kotlety schabowe.
2. Do piwa dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz drobno posiekany czosnek. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy kotlety i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
3. Po wyciągnięciu kotletów posypujemy je pieprzem i solą oraz panierujemy kolejno w rozmieszanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy na złoto.
4. Do śmietany dodajemy zioła prowansalskie. Na usmażone kotlety dajemy po łyżce śmietany i rozprowadzamy równomiernie.


SMACZNEGO :)

Źródło: Majanowe pieczenie

3 komentarze:

  1. Majanka wie co pyszne.
    A Twoje danie wygląda bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  2. O,jak fajnie,że go robiłaś no i posmakował :)
    Pozdrowienia serdeczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, smakował smakował :) Z pewnością będzie powtórka :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!