Pyszny aromatyczny obiadek :) Serdecznie polecam.
Składniki:
30 dag makaronu (u mnie kokardki)
4 średnie pomidory
1 puszka tuńczyka w kawałkach (użyłam tuńczyka w oleju)
oregano
1 puszka tuńczyka w kawałkach (użyłam tuńczyka w oleju)
oregano
bazylia
sól
sól
pieprz
2 ząbki czosnku2 łyżki ketchupu
płaska łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Smażymy na patelni do momentu aż zgęstnieją. Dodajemy przyprawy i zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, keczup i dusimy.
2. Odsączamy tuńczyka. Dodajemy do sosu pomidorowego. Chwilę razem dusimy.
3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Podajemy na ciepło.
Źródło: Pokochaj gotowanie
Bardzo lubię to proste danie. Używam jednak tuńczyka w kawałkach w sosie własnym i nie dodaję ketchupu (po co ketchup?).
OdpowiedzUsuńUżywam takiego tuńczyka jaki akurat mam w domu, tutaj użyłam w kawałkach w oleju. A keczupu dodałam do smaku, podobnie jak to jest w oryginalnym przepisie :)Jeśli uważasz, że keczup jest zbędny nie widzę przeszkód aby go nie dodawać...
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńwww.domowe.blog.pl