Znalazłam kolejny przepis na szarlotkę, który staje się moim ulubionym. Cudnie smakuje i na ciepło i na zimno!
Składniki (blaszka 24x28cm):
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 200 g zimnego masła
- 50 g zimnego smalcu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
Jabłka:
- 1500 g obranych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- można dodać cukru jeśli jabłka są kwaśne, ale ja pomijam
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od jabłek. Obrane owoce pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić jabłka i smażyć, aż zaczną się rozpadać. Dodać cynamon i cukier waniliowy.
2. Zrobić kruche ciasto. Zimne masło i smalec posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na pół, włożyć do woreczków i do zamrażarki na 15 minut.
3. Blaszkę wyłożyć papierem. Wyłożyć jedną część ciasta, nakłuć widelcem, na to jabłka, a na wierzch startą na dużych oczkach drugą część ciasta.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 50 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!