3 marca 2024

Szarlotka

 Znalazłam kolejny przepis na szarlotkę, który staje się moim ulubionym. Cudnie smakuje i na ciepło i na zimno!

Składniki (blaszka 24x28cm):

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g zimnego smalcu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko 

Jabłka:

  • 1500 g obranych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • można dodać cukru jeśli jabłka są kwaśne, ale ja pomijam 

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od jabłek. Obrane owoce pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić jabłka i smażyć, aż zaczną się rozpadać. Dodać cynamon i cukier waniliowy. 

2. Zrobić kruche ciasto. Zimne masło i smalec posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na pół, włożyć do woreczków i do zamrażarki na 15 minut. 

3. Blaszkę wyłożyć papierem. Wyłożyć jedną część ciasta, nakłuć widelcem, na to jabłka, a na wierzch startą na dużych oczkach drugą część ciasta. 

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 50 minut. 

Smacznego!!!

Źródło: Kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!