26 marca 2024

Jajka w wiosennym sosie z czosnkiem

Uwielbiamy jajka, a te przeszły wszelkie moje najśmielsze oczekiwania! Po prostu petarda! Szybkie i proste w przygotowaniu, a smak...rewelacja. Musicie sami spróbować!

Składniki (na 1 większy lub 2 mniejsze półmiski):

  • 6-8 jajek
  • 1 ogórek 
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • szczypta soli
  • siekany koperek
  • siekany szczypiorek lub zielona cebulka
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki.

2. Zrobić sos. Rzodkiewki i obranego ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Do warzyw dodać odsączoną kukurydzę, posiekany koperek, majonez, jogurt, przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem i całość wymieszać. 

3. Sos wyłożyć na półmisek, wyłożyć połówki ugotowanych jaj, całość posypać posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką oraz rzeżuchą. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!