Składniki:
- 8 plastrów schabu
- chrzan ze słoiczka (u mnie 3 łyżki, ale ilość będzie zleżeć od waszej preferencji)
- smalec do obsmażenia
- mąka do oprószenia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- suszony majeranek
- ziele angielskie i liść laurowy
- smalec do obsmażenia
- 2 łyżki śmietany 18% lub 1/4 szklanki 30%
Sposób przygotowania:
1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą, a następnie mąką. Obsmażyć na smalcu z obu stron.
2. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać do smażącego się mięsa, chwilkę podsmażyć. Dodać wodę - tyle, by przykryła mięso. Dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby uzupełnić wodę.
3. Do sosu dodać śmietankę, a następnie chrzan. Ilość chrzanu wedle własnego smaku. Dodać majeranku, doprawić solą i pieprzem.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!