26 listopada 2023

Schab w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • chrzan ze słoiczka (u mnie 3 łyżki, ale ilość będzie zleżeć od waszej preferencji)
  • smalec do obsmażenia
  • mąka do oprószenia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • smalec do obsmażenia
  • 2 łyżki śmietany 18% lub 1/4 szklanki 30%

Sposób przygotowania:

1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą, a następnie mąką. Obsmażyć na smalcu z obu stron. 

2. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać do smażącego się mięsa, chwilkę podsmażyć. Dodać wodę - tyle, by przykryła mięso. Dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby uzupełnić wodę.

3. Do sosu dodać śmietankę, a następnie chrzan. Ilość chrzanu wedle własnego smaku. Dodać majeranku, doprawić solą i pieprzem. 

4. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!