To jest ciasto, które piekła jeszcze moja mama. Często na różne okazje przygotowywała różnego rodzaju ciasta tortowe. Oto jedno z nich.
Składniki (blaszka 32x20cm):
Biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kokosowy:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki przegotowanej wody
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Masa kawowa:
- 1 kostka masła
- 1 budyń waniliowy
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki kawy cappuccino + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (z zależności od intensywności smaku jaką chcemy uzyskać)
- mleko na budyń ok. 230 ml
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąki i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać orzechy i masło. Piec w 180st.C przez 35 minut.
2. Zrobić biszkopt kokosowy, ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodawać po jednym żółtku, po łyżce cukru, potem porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut.
3. Zrobić masę. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, ale zmniejszyć ilość mleka do 1 szklanki. Budyń całkowicie wystudzić.
4. Kawę rozpuszczalną i cappuccino rozpuścić w dosłownie 1/5 szklanki gorącej wody. Całkowicie ostudzić. Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, a na koniec chłodny napar kawowy. Wymieszać.
5. Przełożyć ciasto: połowa biszkoptu orzechowego, połowa kremu kawowego, biszkopt kokosowy, połowa kremu kawowego i biszkopt orzechowy. Uwaga! Biszkopty można nasączyć zimnym mocnym naparem z herbaty.
6. Na wierzch wyłożyć dowolną polewę.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!