Burrata to dla mnie nowość w kuchni, a już ją uwielbiam. W smaku jest trochę podobna do kulki mozzarelli, ale jest znacznie delikatniejsza i miększa. Zrobiłam z nią najprostsze grzanki. Do ich przygotowania można użyć również pomidorków koktajlowych wcześniej upieczonych w piekarniku, ale ja chcę się jeszcze cieszyć smakiem pysznych świeżych pomidorów póki jeszcze są :-)
Składniki:
- 1 opakowanie serka burrata
- 1 bułka (może być ciabatta lub inna)
- pomidor malinowy
- płatki chilli
- sos balsamico
- świeże listki bazylii
- oliwa z oliwek
1. Bułkę przekroić na pół, skropić od wewnątrz oliwą z oliwek. Zrumienić na suchej patelni.
2. Na podpieczoną bułkę nałożyć burratę, rozsmarować za pomocą widelca, posypać trochę płatkami chilli. Ułożyć plastry pomidora, całość polać sosem balsamico i udekorować listkiem bazylii.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!