7 lipca 2023

Zupa pieczarkowa z makaronem

 Niezwykle aromatyczna i pyszna zupa z dodatkiem makaronu. 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • 3 ziemniaki
  • 7-8 większych pieczarek
  • 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego
  • śmietanka 30%
  • ok 2 litry gorącej wody lub bulionu
  • natka pietruszki, koperek, lubczyk
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz
  • dowolny ugotowany makaron
  • olej lub masło klarowane do smażenia 

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obrać. Cebulę posiekać. Pietruszkę drobno posiekać, marchewkę dowolnie pokroić, ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, wrzucić najpierw cebulę, a po chwili pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażyć. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą lub bulionem i gotować. 

2. W międzyczasie obrane pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na patelni, aż woda z nich odparuje i się lekko zarumienią. Dodać do zupy. W tym momencie do zupy dodać serki topione. Mieszać do rozpuszczenia. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, lubczyku, koperku i suszony majeranek. Dodać też trochę śmietanki 30%, ilość wedle uznania. W tym momencie dodać ugotowany makaron. Można też dodać go bezpośrednio na talerz i zalać zupą. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!