Niezwykle aromatyczna i pyszna zupa z dodatkiem makaronu.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 7-8 większych pieczarek
- 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego
- śmietanka 30%
- ok 2 litry gorącej wody lub bulionu
- natka pietruszki, koperek, lubczyk
- suszony majeranek
- sól, pieprz
- dowolny ugotowany makaron
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obrać. Cebulę posiekać. Pietruszkę drobno posiekać, marchewkę dowolnie pokroić, ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, wrzucić najpierw cebulę, a po chwili pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażyć. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą lub bulionem i gotować.
2. W międzyczasie obrane pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na patelni, aż woda z nich odparuje i się lekko zarumienią. Dodać do zupy. W tym momencie do zupy dodać serki topione. Mieszać do rozpuszczenia. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, lubczyku, koperku i suszony majeranek. Dodać też trochę śmietanki 30%, ilość wedle uznania. W tym momencie dodać ugotowany makaron. Można też dodać go bezpośrednio na talerz i zalać zupą.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!