Nie ma jak domowa pizza. Zawsze wrzucam na nią to co mam w lodówce. Akurat miałam resztki szpinaku z własnej działeczki i trzeba było je w końcu wykorzystać.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 2 garści świeżego szpinaku
- pokrojony i posmażony boczek
- cebula pokrojona w piórka
- ser mozzarella
- sos pomidorowy - u mnie Napoli
- przyprawa do pizzy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszać z cukrem, 1 łyżeczką mąki i częścią ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiać resztę mąki, dodać sól. Podać podrośnięty rozczyn, oliwę i zagnieść gładkie ciasto.
2. Ciasto uformować w dowolny kształt. (My tym razem ciasto podzieliliśmy na 3 kawałki i uformowaliśmy 3 małe pizze). Posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć szpinak, boczek, cebulę. Posypać przyprawą i na wierzchu ułożyć pokrojoną mozzarellę.
3. Piec w 200*C przez 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Przed podaniem posypać jeszcze świeżym szpinakiem i skropić oliwą.
Smacznego!!!
Uwielbiam domową pizzę. To właśnie świetny pomysł na czyszczenie lodówki z resztek. Aż mam ochotę upiec dzisiaj.
OdpowiedzUsuńPolecam. Zawsze od czasu do czasu warto zrobić czyszczenie lodówki 😁
UsuńWspaniałe ciasto i przepiękna pizza <3!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊
Usuń