Pyszna chrupiąca surówka na bazie kapusty. Teraz w sezonie można użyć młodej kapusty.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 2 ogórki
- sól
- siekany koperek
- cukier
- pieprz
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkować, ogórki pokroić w plasterki, a koperek posiekać.
2. Ogórki, kapustę, połowę koperku, sól i cukier wymieszać. Odstawić na około godzinę. Po tym czasie odcisnąć warzywa z nadmiaru soku.
3. Do warzyw dodać olej, ocet winny i pieprz, resztę koperku i wymieszać. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło: beszamel.pl
Pani Aniu, jest Pani czarodziejką! Wyrocznią! Głosem Polski na pustyni bylejakości! Ta surówka uratowała moje małżeństwo! Myślałam, już nic dobrego mnie nie czeka... stary zjadł (z *ujem się rozstać chciałam) i mówi, że lepszej surówki nawet mamusia (!) nie umie zrobić. Co prawda pije i wraca nad ranem, ale ja z piątką dzieciaków czuję się zaopiekowana teraz, jak Maryja z Jezuskiem :) I wiem, jak gotować, żeby mój Marian na jakie ku*wy nie polazł. Bóg zapłać!
OdpowiedzUsuń