Jeśli szukacie przepisu na ciasto na specjalne okazje, to ta kora sprawdzi się idealnie. Jest jeszcze pyszniejsza niż oryginalna wersja (KLIK). Zamiast masy na syropie, jest sernik gotowany. Całość idealna - polecam serdecznie!
Składniki (blaszka 20x36cm):
Biszkopt:
4 białka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
100 g posiekanych orzechów włoskich
40 g wiórków kokosowych
garść rodzynek lub żurawiny - można je pokroić
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg białego sera( dwukrotnie zmielonego twarogu lub dobrego gęstego sera z wiaderka)
3 jajka
2 żółtka (pozostałe z biszkoptu)
200 g roztopionego masła
2 budynie waniliowe bez cukru
200 ml mleka
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
duża paczka delicji pomarańczowych / brzoskwiniowych / morelowych
puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki pomarańczowe / brzoskwiniowe / morelowe
1 filiżanka kawy + ewentualnie 1 łyżka wódki
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, bakalie i całość zamieszać delikatnie szpatułką. Piec w 170 st.C przez 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt odwrócić do góry nogami, zdjąć papier i w takiej pozycji z powrotem włożyć do blaszki (tak, do góry nogami).
2. Zrobić masę serową: jajka i żółtka zmiksować na puch z cukrami. Dodawać po łyżce ser, a potem roztopione masło. Masę przełożyć do garnka, zagotować. Na tym etapie masa zrobi się rzadsza. Budynie rozpuścić w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, mieszać do zgęstnienia.
3. Połowę ciepłej masy wyłożyć na biszkopt, na wierzchu ułożyć delicje nasączone kawą i alkoholem, delicje układamy czekoladą do góry, potem wykładamy resztę masy serowej. Ciasto schłodzić w lodówce.
4. W międzyczasie galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia.
5. Na masie serowej ułożyć pokrojone brzoskwinie, zalać tężącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło: Zjem to!
Smakowicie wyglada
OdpowiedzUsuń