Wafle, które cieszą oko i podniebienie - nie za słodkie, idealne dla dzieci i nie tylko!
Składniki (użyłam kwadratowej tortownicy o boku 20cm):
2 wafle ucięte na miarę blaszki
3 różne galaretki (u mnie bananowa, truskawkowa i malinowa)
400-500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
woda
Sposób wykonania:
1. Formę wyłożyć folią spożywczą. Na spód położyć wafel ucięty na miarę foremki.
2. Jedną (np. bananową) galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
3. Połowę śmietany ubić z połową cukru. Wlać galaretkę i zmiksować. Wylać na wafel i włożyć do lodówki.
4. Kolejną galaretkę (np.truskawkową) rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na warstwę ze śmietaną. Włożyć do lodówki.
5. Ostatnią galaretkę rozpuścić 200 ml wrzątku. Pozostawiamy znów do lekkiego stężenia.
6. Resztę śmietany ubijamy z pozostałym cukrem, a na koniec dodajemy tężącą galaretkę. Wylewamy na zastygniętą warstwę galaretki. Wierzch przykrywamy waflem, lekko dociskamy. Blaszkę zawijamy folią i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!!!
Idealny deser.
OdpowiedzUsuń