7 kwietnia 2020

Murzynek / Ciasto czekoladowe

Proste pyszne ciasto na każdą okazję.

Składniki (na małą blaszkę):

250 g masła / margaryny
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki (może być też orkiszowa)
1/2 szklanki wody
4 jajka
4 łyżki kakao
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Masło, tłuszcz, wodę i kakao przełożyć do garnka, podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia. Odlać połowę szklanki - to będzie polewa. do masy w szklance dodać 4 kostki czekolady, wymieszać do rozpuszczenia.
2. Pozostałą czekoladę dodać do reszty masy w garnku i też wymieszać.
3. Do lekko przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia. Miksować tylko do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180st.C.
4. Upieczone ciasto odstawić na kwadrans, po czym polać polewą. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!!!
Źródło: Smaczne-zdrowe

4 komentarze:

  1. Uwielbiam murzynka, przepyszne ciasto! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można dodać tylko 1/2 szklanki cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginale były 2 szklanki. Zmniejszyłam do 1,5. Myślę, że można zmniejszyć do 1 szklanki. Ale 1/2 to wydaje mi się, że to za mało. Ale jak chcesz, to próbuj.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!