Proste pyszne ciasto na każdą okazję.
Składniki (na małą blaszkę):
250 g masła / margaryny
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki (może być też orkiszowa)
1/2 szklanki wody
4 jajka
4 łyżki kakao
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Masło, tłuszcz, wodę i kakao przełożyć do garnka, podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia. Odlać połowę szklanki - to będzie polewa. do masy w szklance dodać 4 kostki czekolady, wymieszać do rozpuszczenia.
2. Pozostałą czekoladę dodać do reszty masy w garnku i też wymieszać.
3. Do lekko przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia. Miksować tylko do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180st.C.
4. Upieczone ciasto odstawić na kwadrans, po czym polać polewą. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!!!
Źródło: Smaczne-zdrowe
Uwielbiam murzynka, przepyszne ciasto! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńMoja mama bardzo lubi to ciasto :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać tylko 1/2 szklanki cukru?
OdpowiedzUsuńW oryginale były 2 szklanki. Zmniejszyłam do 1,5. Myślę, że można zmniejszyć do 1 szklanki. Ale 1/2 to wydaje mi się, że to za mało. Ale jak chcesz, to próbuj.
Usuń