18 grudnia 2018

Rolada schabowa ze szpinakiem

W niedzielę na obiad robiłam roladę. Pierwszy raz robiłam mięso w takiej wersji. Nie wiedziałam, że to takie proste! Na ciepło można zjeść do obiadu, a na zimno do kanapki. Śmiało można przygotować roladę na święta - myślę, że miło Was zaskoczy ;-)


Składniki:

1 kg schabu bez kości
300 g mrożonego szpinaku
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
olej do smażenia
majeranek
5 łyżek tartego żółtego sera
sos sojowy ciemny

Sposób wykonania:

1. Mięso wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić na płat o grubości 1 cm. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Natrzeć solą i świeżo mielonym pieprzem. Zwinąć i włożyć do lodówki.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulkę i chwilkę dusić. Dodać szpinak, chwilkę dusić, po czym dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusić, aż woda odparuje. Zdjąć z gazu, chwilkę odstawić po czym dodać żółty ser i wymieszać.
3. Wyjąć mięso z lodówki, rozłożyć. Nałożyć farsz. Mięso zwinąć ciasno w rulon, obwiązać nicią kuchenną. Wierzch lekko natrzeć sosem sojowym i majerankiem.
4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą. Piec w 180 st.C przez ok 70-80 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię, aby mięsko się zrumieniło.
5. Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapki.

Smacznego!!!

Źródło: Kuchnia szeroko otwarta

 

2 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł na domową wędlinę do chleba

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonała rolada. Nie ma to jak domowe mięso przygotowane tak jak się lubi najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!