Dla wszystkich miłośników szpinaku to z pewnością będzie niebo w gębie. Paszteciki wychodzą naprawdę świetnie! Przepis na ciasto mam od koleżanki z pracy, która akurat na tym cieście przygotowała kapuśniaczki. A ja Wam polecam nieco inny farsz niż kapusta. Mam nadzieję, że będzie smakować! Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Nie ma potrzeby wcześniejszego ogrzewania składników, wszystko wystarczy na bieżąco przed przygotowaniem wyjąć z lodówki. Nie wymaga też czasu na wyrastanie. Jest naprawdę szybkie i niezawodne.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
szczypta soli
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżka cukru
100 g drożdży
250 g margaryny
1/2 szklanki śmietany
Farsz:
450 g mrożonego szpinaku
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
250 sera białego półtłustego
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Zrobić farsz. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę, chwilkę dusić po czym dorzucić szpinak i dusić i mieszać, aż woda w większości odparuje. Zmniejszyć ognień, dodać pokruszony biały ser i chwilkę jeszcze trzymać na ogniu. Doprawić solą, pieprzem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku - ilość wedle uznania.
2. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać.
3. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać margarynę, sól, troszkę posiekać, po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść ciasto.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 7-10 mm, na jeden brzeg wyłożyć farsz i odciąć ciasto. Skleić i łączeniem położyć do spodu. Ostrym nożem pociąć w dowolne porcje.
5. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odległościach od siebie, bo ładnie rosną. Posmarować wierzch pozostałym białkiem i posypać np. sezamem.
6. Piec w 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (tak ok 15-20 minut). Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem i farszem.
Smakuje i na ciepło i na zimno. Można je podgrzać w mikrofalówce przed podaniem.
Smacznego!!!
Uwielbiam szpinak w każdej postaci! Jeśli mi wyjdzie ciasto to powinny mi wyjść idealne! Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę super. Można je nadziewac na wiele sposobów. Pozdrawiam!
Usuńooo są wypchane po brzegi farszem, uwielbiam paszteciki
OdpowiedzUsuńSer plus szpinak to jest połączenie, które stosuję od bardzo dawna :) Według mnie pasuje do siebie świetnie i na pewno sprawdzę te paszteciki, fajny pomysł na przystawkę sylwestrową.
OdpowiedzUsuńNa Sylwestra będą jak znalazł😀
UsuńSuper się zapowiada :) Chyba nawet dzisiaj przetestuję, mam ochotę na paszteciki a ten przepis będzie jak znalazł ! Czekam na kolejne inspiracje, pooozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZachęcam do przygotowania pasztecików. Naprawdę są świetne!
UsuńPaszteciki wyszły przepyszne :) pięknie wyrosły przepis idealny. Już wiele razy korzystałam z różnych przepisów na Pani blogu i wszystko wychodzi bardzo smaczne :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Pani Olu! Jestem miło zaskoczona, że tak szybko skorzystała Pani z przepisu. Zachęcam do przesyłania zdjęć. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńSą doskonałe. Znakomity farsz. Lubię paszteciki z różnymi farszami. Zjadłabym takie np. do barszczu :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku :)
Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że są pyszne 😁
UsuńPrzepis wypróbowany paszteciki pyszne
OdpowiedzUsuńSuper! Może jakaś fotka do galerii? Pozdrawiam!
UsuńJeśli będę chciała zrobić je z farszem z kapusty to na podana ilość ciasta ile mniej więcej muszę przygotować kapusty? 500g? :)
OdpowiedzUsuńTutaj jest przepis na kapuśniaczki na tym samym cieście
Usuńhttp://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2019/11/kapusniaczki-ani-z-kapusta-i-grzybami.html
Są pyszne! Polecam.
Z czym podawać paszteciki.
OdpowiedzUsuńTe że szpinakiem serwuje akurat solo jako przekąskę na spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi.
UsuńZamiast margaryny może być masło? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńPozdrawiam
Ile wyjdzie takich pasztecików?
OdpowiedzUsuńOk 30 sztuk, zależy na jakie kawałki się pokroi paszteciki przed pieczeniem.
UsuńŚmietana słotka czy kwaśna pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKwaśna.
UsuńCzy można dodać drożdże instat
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale nie widzę żadnego problemu.
UsuńCzy można je zrobić wcześniej i zamrozić?
OdpowiedzUsuńNie mrozilam takich pasztecików, nie wiem. Ale z kapustą kiedyś mrozilam i były bardzo dobre.
UsuńCzy napewno 100g drożdży?
OdpowiedzUsuńTak. Jeśli chcesz, można odrobinę odjąć, ale ja zawsze robię z takich proporcji, bo wychodzą przepyszne.
UsuńWłaśnie zrobiłam farsz do pasztecików i dodałam dodatkowo trochę sera grana padano smak jest bardziej wyrazisty ,bardzo mi smakuje ,teraz zabieram się za ciasto ,dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńProszę. Wesołych Świąt 🎄
Usuńsuper paszteciki ,zrobione i bardzo dobre do farszu dodałam też ser parmezan
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują. Wesołych Świąt 🎄
Usuń