6 grudnia 2016

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym

Szybka propozycja na obiadek :) Do tego ryż, sałatka i obiad gotowy :)


Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
woda
mąka
1 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz
przyprawa do drobiu
słodka mielona papryka
ziele angielskie
liść laurowy
siekany koperek

Sposób przygotowania:

1. Umyte piersi pokroić w grubą kostkę, obsypać przyprawą do drobiu i słodką mieloną papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć krótko na nim piersi z każdej strony.
2. W osobnym rondelku obsmażyć cebulę, zalać wodą (1,5 lub 2 szklanki). Do gotującej się wody dodać ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i mięso z patelni. Całość dotować ok 15-20 minut pod przykryciem.
3. Gdy mięso już jest ugotowane, zagęścić sos: odrobinę zimnej wody dokładnie wymieszać z 1 łyżką śmietany i 2 łyżkami mąki. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem według uznania, a na koniec dodać łyżkę posiekanego koperku.
4. Podawać wedle uznania, u nas z ryżem i sałatką szwedzką z ogórków (KLIK).

Smacznego!!!


5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!