Nie ma chyba łatwiejszego przepisu na domową skórkę pomarańczy do wszelkich wypieków. Niegdyś robiłam taką kandyzowaną gotowaną w cukrowym syropie, ale myślę, że ta jest bardziej aromatyczna i lepsza.
Składniki:
dowolna ilość skórki z pomarańczy
cukier
Sposób wykonania:
1. Skórkę pomarańczową wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odciąć albedo (białą część) i pokroić w kosteczkę wedle uznania.
2. Na dno słoiczka wyłożyć część skórki, przysypać cukrem i ugnieść. Na to kolejna warstwa skórki, potem cukier i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być nieco grubsza warstwa cukru niż wcześniej.
3. Cukier rozpuści się, gdy skórka zacznie mięknąć. Tak przygotowaną skórkę przechowuję w lodówce. Można na bieżąco dodawać kolejne warstwy skórki i zasypywać cukrem.
Polecam i smacznego!
jak dlugo mozna ją przechowywac??
OdpowiedzUsuńW lodowce baaardzo dlugo. Moja ma juz ponad rok i jest super :-)
Usuńsuper!!! jedna warstwa juz stoi w lodówce
UsuńMój tata robił taka 30 lat temu. Przechowywana w piwnicy,a ostatnie 4 lata w kredensie. Dzusiaj upiekłem z nią ciasto drożdżowe. Cały czas trzyma fason i aromat.
UsuńTo prawda. Ja mam cały czas, tylko dodaje świeżą skórkę, mieszam i zasypuje cukrem.
UsuńDomowa najlepsza :) Nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńPrzydatna rzecz ;-)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa. Ma piękny aromat. Pachnie pomarańcza a nie sztucznymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńPrzyda się do świątecznych wypieków :)
OdpowiedzUsuńDlaczego wszyscy polecają wyciąć albedo, przecież w nim jest bardzo dużo witaminy PP? Moja mama nigdy nie wycinała i skórka wcale nie była gorzka, była tak pyszna, że mama chowała ją przede mną 😂
OdpowiedzUsuńtego szukałem
OdpowiedzUsuń