W weekend upiekłam ciasto z moimi ulubionymi śliwkami węgierkami :) Ciasto jest nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie.
Składniki (blaszka 24x28cm):
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
500 g sera białego (u mnie wiaderkowy)
3 jajka
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
śliwki węgierki
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Sposób wykonania:
1. Zagnieść kruche ciasto, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem blaszkę, robiąc jednocześnie wysoki rant.
2. Ser zmiksować z jajkami i cukrem. Wylać na ciasto.
3. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu.
4. Zrobić kruszonkę i posypać całość.
5. Piec w 180 st.C przez ok 60 minut.
Smacznego!!!
Z serem, mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję! Również pozdrawiam!
UsuńWłaśnie taki proste przepisy są najlepsze a ciasta najsmaczniejsze. Takie ciasto ze śliwkami jest najlepsze na jesień. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńSmakowite to połączenie.
OdpowiedzUsuńSama prawda :)
UsuńMniam, z tym serowym wsadem musiało smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńOtóż to - naprawdę bardzo dobre :)
Usuńkruche ciasto to najlepsza rzecz na świecie :) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszniutkie
OdpowiedzUsuńDzięki śliczne za prosty i szybki
przepis długo juz mi się nie udało zrobic takiej pychotka i to w 15 min.
Nie miałam twarogu to zastąpiłam to wiejskim i Philadelphia Mniaaam Polecam
Cieszę się, że ciasto smakuje. Pozdrawiam
Usuń