Nieco rozszerzona wersja kurczaka z porem, który już jest na blogu (KLIK). Szybko się robi i z pewnością będzie i Wam smakować.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 niepełna szklanka wody
1 duży por
1 cebula
kilka suszonych pomidorów
1 czerwona papryka
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
2-3 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Umyte filety drobiowe kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości.
2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki, cebulę i paprykę siekamy w kostkę, a suszone pomidory w paseczki.
3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką
wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut.
4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje.
5. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Podajemy wedle uznania, mi najbardziej smakuje z ziemniakami i surówką.
Smacznego!!!
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuń