Bardzo lubię domowe chałki. Tym razem z resztki świeżych drożdży wymodziłam taką chałkę w trzech smakach. Polecam!
Składniki:
400 g mąki pszennej
1 jajko
25 świeżych drożdży
30 g stopionego, przestudzonego masła
3/4 szklanki letniego mleka
4 pełne łyżki cukru
1 pełna łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
1 płaska łyżka ciemnego kakao
1 pełna łyżka suchego maku
1 jajko do posmarowania chałki (pominęłam)
Sposób wykonania:
1. 3/4 szklanki mleka wymieszać razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1
łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże się napuszą.
2. Do miski włożyć pozostałe składniki, dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto powinno zostać
lekko lepiące. Podzielić je na 3 równe części.
3. Do pierwszej części ciasta dodać kakao i ugniatać, aż
kakao dobrze wmiesza się w drożdżówkę.
Do drugiej części dodać suchy mak i znów ugnieść, by mak rozszedł
się po cieście.
Do trzeciej części dodać 1 płaską łyżkę mąki tortowej i zagnieść do
uzyskania mniej lepiącego ciasta.
4. Wszystkie ciasta włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
5. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść każdy kawałek ciasta, połączyć pojedyncze końce i zrobić warkocz. Końce podwinąć pod spód chałki, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut do ponownego napuszenia. Po tym czasie chałkę można posmarować rozbełtanym jajkiem.
6. Piec w 180 st.C. przez ok 35-40 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Bardzo pomysłowo i smakowicie to wymodziłaś. Lubię chałki. Aż mi się zachciało kawałek takiej kolorowej i trójsmakowej. Koniecznie z kubkiem gorącego kakao.
OdpowiedzUsuńSmakowita i piękna!
OdpowiedzUsuń