10 marca 2016
Babeczki cytrynowe do koszyczka / święconki
Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju
1/2 cytryny
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej i miksować. Dodać olej, a na końcu skórkę otartą z 1/2 cytryny i wyciśnięty sok.
2. Ciasto przełożyć do dowolnych foremek wysmarowanych tłuszczem (u mnie foremki na muffinki). Piec 30 minut w 180 st. C. Wystudzone babeczki udekorować wedle uznania.
3. Z podanych składników wychodzi 8-10 niedużych babeczek.
Smacznego!!!
Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pycha,,już się nie mogę doczekać tych świąt :D
OdpowiedzUsuńSą śliczne. Kolorowe. Takie wiosenne, wielkanocne :)
OdpowiedzUsuńIdealne. Do koszyka wielkanocnego jak najbardziej. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń