Przed Świętami przewertowałam mój stary zeszyt z przepisami i znalazłam w nim taki przepis na sernik. Wyszedł świetny! Jego konsystencja bardzo mi odpowiadała więc z pewnością jeszcze do niego powrócę.
Składniki (na dużą blachę 36x24cm):
Ciasto kakaowe:
500 g mąki
20 dag masła
20 dag cukru pudru
1 jajko
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa serowa:
1 kg półtłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego - u mnie był to ser z wiaderka firmy Piątnica - polecam)
5 jajek
20 dag masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (użyłam domowego cukru waniliowego)
1/2 opakowania budyniu waniliowego
aromat waniliowy
rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Składniki na kakaowe ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, owinąć folią i zamrozić przynajmniej na 1h.
2. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, a potem ser. Dodać budyń w proszku, a na koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą serową. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową wedle uznania.
3. Na blachę wyłożoną papierem zetrzeć jedną część ciasta kakaowego. Lekko ugnieść, wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto kakaowe.
4. Całość piec w 180 st. C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu jeszcze chwilę pozostawić w wyłączonym piekarniku (ok 10 minut).
5. Gotowy sernik można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
moj ulubiony super pyszny!!!!
OdpowiedzUsuńKrólewski jest bardzo pyszny. Super receptura! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńTo ulubiony sernik mojego syna Kamila, robię go bardzo często!
OdpowiedzUsuńrobiłam podobny sernik na święta, obłędnie pyszny!
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci wyszedł serniczek
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę wersję serniczka z rodzynkami i aromatem pomarańczy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam